Варовикът - основна съставка в развитието на цивилизацията

Варовикът - основна съставка в развитието на цивилизацията

Варовикът или калциевия карбонат е естествена, но може би леко пренебрегвана част от нашият ежедневен свят. Водата, която използвате за направата на вашето сутрешно кафе вероятно е била пречистена с варовик. Варовиковите продукти се използват за производството на металните части във вашата машина за кафе, както и за производството на хартията за сутрешният ви вестник. Вашият хляб е направен от зърно отгледано в земя, която е била облагородена с калциев карбонат. Дори захарта във вашето кафе и мармалада за закуската ви са били обработени с помощта на варовикови продукти.

Варовикът през годините.

Варовикът е част от човешката цивилизация в продължение на хиляди години. Никой не знае от колко точно време го използваме. Около средиземно море са открити подови настилки свързани с варовикови мазилки на възраст повече от 9000 години. С други думи варовикът и неговите различни разновидности са основна част от човешкият живот и подобряват качеството на живот – вчера, днес и утре.

Варовикът днес.

Продуктите произвеждани от варовик и доломит имат изключително голямо приложение в почти всички сфери от нашия живот включващи индустрията, селското стопанство и опазване на околната среда. Въпреки това почти половината от производството на варовикови продукти в света се използват за производство на цимент и бетон.

Бъдещето на продуктите от калциев карбонат.

Никой не знае всъщност как ще продължи да се развива производството на варовик в световен мащаб, но е ясно, че калциевия карбонат ще бъде използван с изцяло нови цели и методи.